Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Duik in het Verleden bij Stadsarchief Tongeren

Meer in Tongeren

Introductie tot het Stadsarchief

Het Stadsarchief in Tongeren is meer dan alleen een opslag van oude documenten; het is een waardevol en onmisbaar instituut voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van de oudste stad van België. Gelegen in het hart van Tongeren, aan de Maastrichterstraat 10, is dit archief zowel een bron van kennis voor onderzoekers en historici als een fascinerende bestemming voor geschiedenisliefhebbers.

Rijke Collectie

De collectie van het Stadsarchief Tongeren omspant de 13de tot de 20ste eeuw, een tijdsbereik waardoor het een veelzijdige blik op de historische ontwikkeling van de stad en haar inwoners biedt. De schatten die hier worden bewaard, zijn onder te verdelen in verschillende categorieën.

Eigenlijk Stadsarchief

Het eigenlijke stadsarchief is de kerncollectie met daarin de officiële documenten die zijn voortgekomen uit de administratieve taken van de stad.

  • Oude Staten: Deze verzameling van oorkonden, keuren en statuten geldt als de basis van de lokale wet- en regelgeving.

  • Notulen: Verslagen van stadsvergaderingen en besluiten van het gemeentebestuur geven inzicht in de bestuurlijke geschiedenis.

  • Belastingregisters: Inzichtelijk voor de sociaaleconomische status door de tijden heen.

Kerkelijk Archief

De bijzondere verbondenheid van Tongeren met de kerkelijke macht doorheen de geschiedenis weerspiegelt zich ook in het archief.

  • Parochieregisters: Doop-, huwelijks- en overlijdensregisters van de kerkparochies tonen het leven van dag tot dag.

Weldadige Instellingen

Armenzorg en liefdadigheid waren van oudsher belangrijke aspecten in de Tongerse samenleving, die terug te vinden zijn in de documenten van verschillende instellingen.

  • Godshuizen en gasthuizen: Registers en verslagen bieden inzicht in de zorg voor wezen, ouderen en zieken.

Toegankelijkheid en Onderzoeksmogelijkheden

Voor onderzoekers en geïnteresseerde bezoekers opent het Stadsarchief Tongeren haar deuren, maar net zoals vele andere archieven zijn er regels en voorwaarden verbonden aan de toegang.

  • Raadplegen archief: Studenten, historici of hobbyisten die onderzoek doen, kunnen op afspraak de archieven raadplegen. Het is belangrijk om van tevoren contact op te nemen met het archief voor specifieke vragen, zodat het juiste materiaal klaargelegd kan worden.

  • Digitalisatieprojecten: Er wordt gewerkt aan het digitaliseren van de archieven om ze breder toegankelijk te maken.

  • Begeleiding: Om de archiefstukken te beschermen en bezoekers te assisteren, is er begeleiding beschikbaar. Originele documenten worden met zorg gehanteerd.

Educatieve Rol en Activiteiten

Het Stadsarchief Tongeren speelt een actieve rol in het educatief maken van de Tongerse historie.

  • Workshops en lezingen: Door het jaar heen worden er diverse workshops en lezingen georganiseerd die dieper ingaan op specifieke onderdelen van de Tongerse geschiedenis.

  • Samenwerking met scholen: Scholen kunnen samenwerkingsprojecten opzetten met het archief voor onderwijs over lokale geschiedenis.

Een Bezoek Waard

Tenslotte is een bezoek aan het Stadsarchief Tongeren een bijzondere ervaring voor wie de verbinding met het verleden wil voelen. Deskundige archivarissen zorgen ervoor dat de geschiedenis van Tongeren niet alleen bewaard blijft, maar ook tot leven komt voor bezoekers.

Bezoekersinformatie

Adres: Maastrichterstraat 10 3700 Tongeren

Contact en Openingsuren: Bezoekers worden aangemoedigd om contact op te nemen met het archief via hun website of telefonisch voor de actuele openingstijden en om een afspraak te plannen.

Het Stadsarchief Tongeren is niet alleen een bewaarplaats van het verleden maar ook een brug naar de toekomst door het behoud en het delen van de rijke historie van de oudste stad van België.

Meer info over Duik in het Verleden bij Stadsarchief Tongeren op www.beeldbanktongeren.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!