Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Verleden ontdekken in Streekmuseum Westerlo

Meer in Westerlo

Inleiding

In het hart van de Zuiderkempen, te Westerlo, bevindt zich een bijzondere plek waar de geschiedenis van de streek liefdevol wordt bewaard en gepresenteerd: Heemkring Ansfried Westerlo in combinatie met het Streekmuseum der Zuiderkempen. Dit centrum voor lokale geschiedenis en cultuur is een schat aan informatie voor zowel de geïnteresseerde bezoeker als de doorgewinterde onderzoeker.

Ontdek het Streekmuseum

Historiek en Missie

Het Streekmuseum der Zuiderkempen heeft als doel de geschiedenis van Westerlo en omstreken tastbaar te maken voor een breed publiek. Het museum is gehuisvest in een authentiek herenhuis in de Sint-Michielsstraat en dankt zijn oorsprong aan de onvermoeibare inzet van de lokale heemkundige kring Ansfried.

Collectie en Tentoonstellingen

Het museum herbergt een uitgebreide collectie voorwerpen die knipogen naar het dagelijkse leven van weleer. Van oude landbouwwerktuigen en ambachtelijk gereedschap tot traditionele klederdracht en huisraad vertelt elk object zijn eigen verhaal. Geïnteresseerden kunnen via de permanente tentoonstellingen kennis maken met onder andere de landelijke leefwijze en het sociale en economische leven in de regio gedurende de afgelopen eeuwen.

Educatieve Rol en Activiteiten

Met een opvoedende taak voor ogen organiseert het museum interactieve rondleidingen die zowel jong als oud bewust maken van de regionale historie. Verder biedt het programma van het museum ook workshops en lezingen aan die verdieping bieden over specifieke thema's binnen de lokale geschiedenis.

Werk van Heemkundige Kring Ansfried

Doel en Engagement

Heemkundige Kring Ansfried is de drijvende kracht achter het museum. Zij leggen zich toe op het verzamelen, bewaren en tentoonstellen van erfgoed dat de identiteit van de Zuiderkempen vormgeeft. De kring is niet alleen een curator van het verleden, maar tevens een gids voor toekomstige generaties.

Onderzoek en Ondersteuning

De kring speelt een cruciale rol in het ondersteunen van lokale historische research. Lidmaatschap biedt toegang tot een schat aan bronnenmateriaal voor wie op zoek is naar de geschiedenis van de streek of meer wil weten over genealogie en familiekunde. Leden kunnen rekenen op deskundige begeleiding bij hun zoektochten.

Gemeenschapsgevoel en Evenementen

Het gemeenschapsgevoel staat centraal binnen de werking van Heemkring Ansfried. Het organiseren van evenementen, zoals herdenkingen en feesten, en de hechte samenwerking met scholen en andere organisaties versterken de band met de lokale gemeenschap.

Praktische Informatie voor Bezoekers

Openingstijden en Toegang

Wie het Streekmuseum der Zuiderkempen wil bezoeken, kan terecht op de openingsdagen zoals vermeld op de website of socialemediakanalen. Let wel, voor groepsbezoeken en rondleidingen wordt geadviseerd om vooraf contact op te nemen.

Locatie en Bereikbaarheid

Het museum is gesitueerd aan de Sint-Michielsstraat 2 in Westerlo. Deze locatie is gemakkelijk te bereiken met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Vlakbij is er parkeergelegenheid voor bezoekers.

Contact en Reserveringen

Voor meer informatie over het museum of voor het maken van afspraken voor onderzoek of rondleidingen kunnen geïnteresseerden contact opnemen via de bekende contactkanalen - telefonisch of per e-mail.

Tot Slot

Heemkring Ansfried Westerlo met het bijbehorende Streekmuseum der Zuiderkempen vormt een belangrijk bastion waar de rijke geschiedenis van de regio levend wordt gehouden. Het is een plek waar het verleden respectvol wordt omarmd en waar bezoekers van alle leeftijden op een toegankelijke manier kennis kunnen maken met de erfenis van de Zuiderkempen. Een bezoek aan dit museum is een uitgelezen kans om te begrijpen hoe het heden is gevormd door het verleden en om te zien hoe de wortels van de gemeenschap stevig in de geschiedenis verankerd liggen.

Meer info over Verleden ontdekken in Streekmuseum Westerlo op www.hkansfried.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!