Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Kempische Folklore bij Westelfolk in Westerlo

Meer in Westerlo

Westelfolk in Westerlo is een cultureel initiatief met als hoofddoel het behouden en doen herleven van Kempische muziek en gebruiken. Het centrum vormt een ontmoetingsplek voor liefhebbers van volksmuziek en folklore, waar kennisuitwisseling, muzieklessen en gezelligheid centraal staan.

Missie en Visie van Westelfolk

Muzikaal Erfgoed Koesteren

De kernactiviteit van Westelfolk ligt bij het verzamelen en nieuw leven inblazen van oude, soms vergeten Kempische volksmuziek. Men streeft ernaar deze muziektradities niet alleen te bewaren, maar ook toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Volkse Gebruiken en Gezelligheid

Een ander belangrijk doeleinde is het herintroduceren van oude Kempische volkse gebruiken door middel van evenementen en workshops. Zo houdt Westelfolk een stukje lokale geschiedenis levend en blijft de gemeenschappelijke culturele identiteit voelbaar.

Centrum voor Folkloreliefhebbers

Westelfolk wilt dé plek worden waar men terechtkan voor alles wat te maken heeft met Kempische folklore. Vragen en antwoorden krijgen hier een plek, net als verschillende onderwijsvormen die nauw aansluiten bij de praktijk van de volksmuziek.

Activiteiten bij Westelfolk

Muzieklessen op Tradionele Instrumenten

Westelfolk organiseert cursussen voor het bespelen van traditionele volksinstrumenten zoals de trekzak, de Vlaamse doedelzak en de hommel, zowel voor beginners als gevorderden. Naast het leren bespelen kunnen cursisten ook het ambacht van het bouwen van deze instrumenten onder de knie krijgen.

Folkoptredens en Workshops

Er worden regelmatig optredens en workshops georganiseerd, waarbij een podium wordt geboden aan zowel lokale als regionale folkartiesten.

Instrumentenbouw en Cursussen

Binnen de organisatie is er specialistische kennis aanwezig over het bouwen van traditionele instrumenten. Degenen die geïnteresseerd zijn in de craft achter de muziek kunnen zich verdiepen in cursussen instrumentenbouw.

Permanent Leven in de Brouwerij

Als centrum voor levende folklore streeft Westelfolk naar een permanente werking. Dit houdt in dat er altijd ruimte is voor ontmoetingen, ideeënuitwisseling en natuurlijk het beoefenen van volksmuziek.

Voor wie is Westelfolk?

Lage Drempel

Notenleer of voorkennis van muziek is niet vereist om deel te nemen aan de activiteiten van Westelfolk. Er wordt op een authentieke volkse manier lesgegeven, waarbij leren op gehoor of door nadoen centraal staat.

Instrumenthuur

Om de toegankelijkheid te vergroten, biedt Westelfolk de mogelijkheid om instrumenten te huren. Zo kan iedereen die interesse heeft zonder directe investeringen kennismaken met de traditionele instrumenten.

Conclusie

Bij Westelfolk wordt een belangrijk stuk Kempische cultuur in ere gehouden en doorgegeven aan volgende generaties. Of je nu een beginner bent of een gevorderde muzikant, bij Westelfolk vind je een community die de liefde voor folkloremuziek deelt en stimuleert. Westelfolk staat garant voor het behoud van een rijke traditie en biedt een warm thuis voor iedereen die geïnteresseerd is in de folkloristische wortels van de Kempen.

Bezoekersinformatie

Adres: Hollandse dreef 3, 2260 Westerlo

Voor meer informatie over cursussen, evenementen en lidmaatschap kun je contact opnemen met Westelfolk via hun officiële kanalen.

Meer info over Ontdek Kempische Folklore bij Westelfolk in Westerlo op www.westelfolk.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!