Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie, gelegen aan de Koningstraat in Gent, speelt een essentiële rol in het behoud en de studie van Vlaams talig en literair erfgoed. Als onderdeel van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde (KANTL), richt dit centrum zich op het toegankelijk maken van linguïstisch en literair erfgoed voor zowel academische als algemene doelgroepen.
Taak en Missie
Kerntaak binnen de KANTL
Het CTB vervult als onderdeel van de KANTL een kerntaak door ervoor te zorgen dat de rijke Vlaamse taal- en literatuurgeschiedenis bewaard blijft en toegankelijk wordt gemaakt.
Samenwerkingsverbanden
Op het vlak van onderzoek en ontsluiting werkt het CTB nauw samen met diverse academische en culturele partners. Dit kunnen universiteiten zijn, maar ook uitgeverijen, archieven of musea. De samenwerkingen zijn cruciaal voor het uitvoeren van projecten, het delen van kennis en het erfgoed breed beschikbaar te maken.
Activiteiten en Expertise
Focus op Taal- en Letterkunde
De primaire focus ligt op de (historische) taal- en letterkunde. Dit houdt in dat men zich toespitst op teksten en documenten die een wezenlijk onderdeel vormen van de Vlaamse cultuur.
Digital Humanities
Door digitalisering en het verrijken van teksten met digitale data speelt het CTB ook een prominente rol binnen de Digital Humanities. Hierdoor kunnen zij traditionele bronnen op moderne wijzes analyseren en toegankelijk maken.
Voor Academici en Breed Publiek
Hoewel de academische rigoriteit altijd centraal staat, streeft het CTB ernaar om de verzamelde kennis en bronnen niet enkel voor wetenschappers maar ook voor een breder publiek ontsluitbaar te maken. Op deze manier kunnen liefhebbers van taal- en letterkunde en geïnteresseerde leken in contact komen met de diepte en schoonheid van Vlaams erfgoed.
Bezoek en Contact
Gelegen in het Hart van Gent
Het CTB, te vinden op Koningstraat 18 in Gent, is gevestigd in een stad die rijk is aan historie en cultuur. Dit betekent dat een bezoek aan het centrum goed gecombineerd kan worden met andere culturele uitstapjes in deze levendige stad.
Openingstijden en Toegankelijkheid
Voor specifieke openingstijden, evenementen of tentoonstellingen is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met het CTB. Als onderzoeksinstituut kan de toegankelijkheid verschillen en zijn bezoeken mogelijk meer gericht op professionals in het veld of geïnteresseerde studenten.
Als u geïnteresseerd bent in Vlaams taal- en literair erfgoed en de wijze waarop dit erfgoed levend gehouden wordt door middel van onderzoek en digitalisatie, dan biedt het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie een uniek inzicht in deze belangrijke culturele praktijk. Voor diegenen die de complexiteit van Vlaanderens literaire geschiedenis willen begrijpen, is het CTB een go-to instituut.
Voor specifieke vragen, het plannen van een bezoek of meer informatie over de activiteiten van het CTB kan men via de KANTL-website of rechtstreeks contact opnemen.
Meer info over Ontdek het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie - Expertise en toegankelijkheid voor Vlaams taal- en literair erfgoed op ctb.kantl.be.