Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Gentse Erfgoedkring Ernest Schepens & Cultuur

Meer in Gent

Het Willemsfonds speelt al sinds de negentiende eeuw een cruciale rol in de promotie en ontwikkeling van de Nederlandse taal en cultuur in Vlaanderen. Niet alleen heeft het doorheen zijn bestaan een invloed op de Vlaamse bewustwording gehad, maar heeft het ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de opleving van het erfgoed in Vlaanderen.

Ontstaan in de Schaduw van de Vlaamse Beweging

Opgericht in 1851 door een groep liberaal-vrijzinnige burgers onder leiding van Jan Frans Willems, kwam het Willemsfonds tot stand met als primaire doel de verdediging en promotie van de Nederlandse taal. De oprichting van deze organisatie was een directe reactie op de achteruitgang van het Nederlands in Vlaanderen, die men destijds als problematisch ervoer.

Taalstrijd en Cultuurbevordering

Vanaf het begin heeft het Willemsfonds zich ingezet voor het behoud van het Nederlands door onder andere het aanmoedigen van het Vlaamse volkslied, het organiseren van taalkundige wedstrijden en het publiceren van betaalbare Nederlandstalige boeken. Daarbij heeft de organisatie een sleutelrol gespeeld bij het oprichten van bibliotheken om zo de toegang tot de Nederlandse literatuur en wetenschap te verruimen.

Focus op Erfgoed: Archivering en Sensibilisering

Binnen de hedendaagse structuur van het Willemsfonds heeft erfgoed een prominente plaats ingenomen. De Erfgoedkring Ernest Schepens valt daaronder en is onderdeel van het bredere verband van het Provinciaal Verbond van West-Vlaamse Willemsfondsafdelingen.

Archivering van Immaterieel Patrimonium

Deze Erfgoedkring houdt zich niet alleen bezig met fysiek erfgoed maar legt een sterke nadruk op het immaterieel erfgoed. Hieronder vallen bijvoorbeeld tradities, gebruiken, rituelen en kennis die van generatie op generatie worden doorgegeven. De archivering van dit soort erfgoed heeft als doel het niet alleen te conserveren voor toekomstige generaties, maar ook om het toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Sensibilisering voor Erfgoed

Een ander speerpunt binnen de werking van de Erfgoedkring is de sensibilisering van het publiek voor het belang van erfgoed. Dit betreft zowel het materieel als immaterieel erfgoed. Door het organiseren van tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten wordt de bevolking bewust gemaakt van de rijkdom en de kwetsbaarheid van het culturele erfgoed.

Ontmoetingsplaats voor Cultuurliefhebbers

Het hedendaagse Willemsfonds gaat verder dan haar historische missie en positioneert zich als een ontmoetingsplaats waar mensen samen genieten van cultuur in de breedste zin van het woord. De vrijwilligersorganisatie stimuleert participatie en debat op het kruispunt van cultuur, taal en erfgoed, altijd met de vrijzinnige en liberaal-progressieve grondslag als achtergrond.

Praktische Informatie

Adres: Vrijdagmarkt 24, 9000 Gent
Bent u geïnteresseerd in de activiteiten van het Willemsfonds en specifiek de Erfgoedkring Ernest Schepens, dan kan u via de opgegeven adresgegevens langsgaan of contact zoeken voor meer informatie over komende evenementen, lidmaatschap, of participatie in de erfgoedprojecten.

De betekenis en de invloed van het Willemsfonds op de Vlaamse samenleving zijn niet te onderschatten. De inzet voor taal en erfgoed, maar ook het bevorderen van cultuurparticipatie, blijft ook vandaag een relevante pijler voor de gemeenschap en identiteit in Vlaanderen.

Meer info over Ontdek Gentse Erfgoedkring Ernest Schepens & Cultuur op www.erfgoedkring-ernestschepens.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!