Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de geschiedenis en functie van de Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel in Gent!

Meer in Gent

Geschiedenis van de Gilde

De Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1042. Sinds deze tijd waren de schermers al actief in Gent. Het was evenwel pas in 1613 dat hun bestaan officieel werd bevestigd door de toenmalige aartshertogen Albrecht en Isabella. Deze bevestiging kwam er in de vorm van een uniek voorrecht voor de gildeleden; honderd "keurlijcke mannen" werden vrijgesteld van de dienstplicht die gold voor de 18 Gentse compagnies. In ruil daarvoor vormden zij een keurkorps waarop de stadsmagistratuur een beroep kon doen in tijden van onlusten. Het was dus een soort vroegmoderne burgerwacht die zowel voor de interne veiligheid zorgde als functioneerde als brandweer.

Taken en Uitrustingen

Oorspronkelijk waren geweren en musketten hun dienstwapens. In een tijd waarin vuurwapens nog vrij nieuw waren, vormde dit een krachtig middel voor de stad om haar belangen te verdedigen. Voor sportieve doeleinden hanteerden de leden van de gilde echter het slagzwaard en het rapier, beide behorende tot de klassieke Europese schermkunst.

De Lakenhalle en het Belfort

Het stadsbestuur wees de Lakenhalle, gelegen aan het historische Belfort van Gent, toe als locatie voor het gildelokaal van de Schermersgilde. Deze toewijzing toont het belang en de erkenning van de gilde binnen de stedelijke gemeenschap. Sindsdien, en tot op vandaag de dag, is dit prachtige gebouw de thuisbasis van de gilde.

Modern Schermen

De tijd heeft uiteraard niet stilgestaan, en waar leden van de gilde vroeger oefenden met slagzwaarden en rapiers, staan nu de moderne schermwapens centraal: degen, sabel en floret. Deze wapens zijn gestandaardiseerde versies van historische vechttools en worden gebruikt in een sport die zowel fysieke snelheid als strategisch denken vereist.

Publieke Functie en Bezoek

Terwijl het gildelokaal zich in een historische setting bevindt, is het belangrijk op te merken dat de gilde zich vandaag de dag toelegt op de sport van het schermen en een actieve rol speelt in de promulgatie en de beoefening ervan. Zij staan open voor nieuwe leden en bieden trainingen voor verschillenden niveaus. Het aspect van gemeenschapsverdediging en brandbestrijding is echter sinds lang aan gespecialiseerde organisaties overgedragen.

Hoewel de Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel geen regulier museum is, vormt haar locatie, geschiedenis en hedendaagse functie een interessant onderdeel van de Gentse culturele erfgoed. Voor de geïnteresseerde bezoeker is het aan te raden om na te gaan of er mogelijkheden zijn voor rondleidingen of demonstraties. De directe nabijheid van het Belfort, een prominenent monument en UNESCO Werelderfgoedsite, maakt een bezoek combineren met een culturele verkenning van deze historische stad des te aantrekkelijker.

Praktische Informatie

Bezoekers die interesse hebben in de activiteiten van de gilde of een blik willen werpen op het historische gildelokaal, kunnen het beste direct contact opnemen voor de meest actuele informatie over openingstijden en bezoekmogelijkheden.

Adres: Botermarkt 18 A, 9000 Gent

Het is aangeraden om via de officiële kanalen van de gilde na te gaan of bepaalde evenementen openstaan voor publiek en welke mogelijkheden er bestaan voor geïnteresseerden om de kunst van het schermen te observeren of zelfs te leren.

Meer info over Ontdek de geschiedenis en functie van de Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint-Michiel in Gent! op www.schermen.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!