Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontgrendel Vlaamse Meesterwerken met VKC Online

Meer in Gent

De Vlaamse Kunstcollectie is een unieke samenwerking tussen verschillende prominente kunsthistorische musea in Vlaanderen. Ondanks dat de collectie zelf niet fysiek bezocht kan worden op het adres in Gent, is het belangrijk om de rol en de impact van deze organisatie binnen het Vlaams cultureel erfgoed te begrijpen.

Samenwerkende Musea

De VKC verenigt vijf belangrijke kunsthistorische musea:

  1. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA): Bekend om zijn uitgebreide verzameling werken van de Vlaamse Primitieven en kunst uit de Barokperiode.
  2. Groeningemuseum Brugge: Heeft een indrukwekkende collectie Belgische en Vlaamse kunstwerken, inclusief schilderijen van Jan van Eyck en Hans Memling.
  3. Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK): Biedt een rijk overzicht van de kunstgeschiedenis van de middeleeuwen tot de eerste helft van de twintigste eeuw.
  4. Mu.ZEE Oostende: Focus op Belgische kunst van de 19de eeuw tot heden, met speciale aandacht voor de kunstwerken verbonden aan de kuststad Oostende.
  5. M Leuven: Presenteert oude meesters en hedendaagse kunst met een sterke link naar de stad Leuven en haar universiteit.

Dienstverlening en Infrastructuur

De VKC speelt een cruciale rol in de standaardisatie en verrijking van metadata, de opzet van een beeldbeleid, het beschikbaar stellen van digitaal erfgoed, en automatisering van museale processen. Deze processen zijn onder te verdelen in verschillende lagen:

Contentlaag

  • Normalisatie en Verrijking van Metadata: Het harmoniseren en aanvullen van informatie over collectiestukken om consistentie en rijkdom te garanderen.

Verbindingslaag

  • Open Informatiesystemen voor Hergebruik: Het zorgen voor toegankelijke digitale collecties die flexibel en breed inzetbaar zijn.

Hergebruiklaag

  • Zichtbaarheid en (Her)gebruik van Gedigitaliseerd Erfgoed: Het bevorderen van de ontdekking en toepassing van digitaal beschikbare collectiestukken.

Automatisering

  • Verslimming van Museale Processen: De integratie van technologie om de efficiëntie van dagelijkse werkzaamheden te verbeteren.

Ondersteuning en Collectiebeleid

Naast de digitale infrastructuur benadrukt de VKC het belang van gezamenlijke beleidsvoering op het gebied van wetenschap, collectie en mobiliteit:

  • Wetenschappelijk Beleid: Het versterken van de musea op het gebied van kunst- en cultuurhistorisch onderzoek.
  • Collectiebeleid en Collectiemobiliteit: Het bevorderen van een doordachte benadering voor het beheren en het uitwisselen van kunstwerken tussen musea.

Gebruiker Centraal

Met het oog op de eindgebruiker streeft de VKC ernaar om de Vlaamse musea en hun collecties internationaal te positioneren. Dit gebeurt door:

  • Presentatie aan een breed publiek.
  • Aansluiting bij internationale codes en standaarden.
  • Interoperabiliteit van de infrastructuur.

Online Collectie

De online collectie van de VKC is een bron voor liefhebbers, deskundigen en onderzoekers die geïnteresseerd zijn in Vlaamse kunst. Het biedt een digitale ingang tot het erfgoed van de aangesloten musea:

Het is essentieel om te benoemen dat het VKC geen traditioneel museum is, maar een innovatief samenwerkingsverband dat als doel heeft om Vlaanderen op de kaart te zetten als een essentieel cultureel knooppunt binnen en buiten het digitale domein.

Meer info over Ontgrendel Vlaamse Meesterwerken met VKC Online op www.vlaamsekunstcollectie.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!